25. august 2016

Huset ved stranden 8


Starten på finishen!

Det viktige grunnlaget er ferdig. Huset er renset ned til reisverket, alt av vann, kloakk, og elektrisk anlegg er byttet ut. Nå er det endelig klart for å dekke til alt dette og glemme det, vel vitende om at alt er nytt og up to date.

Men hva skal vi kle vegger og tak med?

Taket: Vi rev ned takessplater og det er definitivt et valg som er uaktuelt. Panel i i taket ble også feil stil til huset. Vi falt ned på slett, malt gipstak. 

Veggene: Vi har tidligere hatt sponplatevegger og vært fornøyde med hvor greit det er å henge opp ting på de. Gips er mer brannsikkert, lydisolerende og er et dødt materiale som gjør det lettere å forhindre sprekker i finishen, men mindre solid og mer knot å henge ting på.

Vi hadde egentlig bestemt oss for spon helt til vi oppdaget de fiberarmerte gipsplatene til BMC.




Fikk dette bildet på mms. "Gratulerer med dagen! 
Ok. Kanskje ikke den mest romantiske gaven, men etterlengtet! ;)




Gaven fra oven! Bokstavelig talt...

Her kommer et tips som jeg skulle ønske vi hadde fått da vi restaurerte forrige hus. 

Vi brukte sååå mye tid på å kjøre utallige hengerlass med materialer. Tid som kunne vært brukt til å bygge. En annen ting er at hver gang man blir nødt til å bestille noe som ikke er på lager så må du betale frakten. Som småforbruker til et enkeltprosjekt så blir fraktkostnaden ofte like mye som materialene!

Trygve var på "Bygg Reis Deg" messa og fant den perfekte leverandøren.

BMC (bmc-norge.no) er en distributør av byggevarer. Fordelen er at de ikke er en fabrikk med noen få produkter, men de distribuerer alt fra belegningsstein, gipsplater, isolasjon, tak, piper, fasadekledning og mye mer. De har også en del unike produkter som vi kommer tilbake til. :)

Du får tak i produkter fra BMC hos alle de store byggvarekjedene og en haug av entrepenører. Det er masse å spare på å lage en liste over hva dere trenger og få en samlet leveranse fra en og samme leverandør.




Første platen på tur med gipsheisen. En stor dag.
Denne gule dingsen av en heis er et must! Den får du leid for noen hundre kroner i uken. Sjekk finn!




Taket ble lektet ned med 48 mm. Det gir plass til kabelrør og spotkasser. Vi diskuterte mye før vi var villige til å lekte ned taket. Les mer om det HER.

Avstand mellom lektene? Tja. Ikke så lett å bli klok på og nok en avgjørelse som skal tas.  Det er nok ganske vanlig å bare bruke standard C/C 60 cm. Mange leverandører anbefaler likevel 30 eller 40 C/C avhengig av om du skal montere på langs eller tvers, i fuktig miljø eller i flere lag.  

For å være på den sikre siden så valgte vi 40 cm avstand mellom lektene og la inn ekstra spikerslag mellom i skjøtene. Sikkert overkill, men vi vil ikke ha sprekker i taket senere! 

Vi brukte Siniat 4 AK himlingsplater. Vanlige gipsplater har forsenking kun på langsidene. Disse har det på alle fire sidene. Da slipper man å høvle spor selv, og man får plassert skjøtestrimmel plant med platene. Dette er eneste løsning for å få et helt slett tak. 

Alternativet er å bygge i høyden over kortendene med sparkel. Det kan bli bra i mindre rom, men ikke i et større tak. Dessuten sparte vi masse tid. Anbefales på det sterkeste!




Det er så tilfredsstillende å jobbe med gips. Det er først når vegger og tak blir tettet at man kan få dannet seg en følelse av romstørrelse. Det går dessuten fort. Kapp med kniv, knekk og skru!







Mer enn 10 000 skruer har det gått med og hver skrue må skrues nøyaktig. Langt nok inn slik at sparkelen kan dekke, men ikke så langt at den bryter pappen. Da mister den alt hold.




Til et så stort prosjekt må man ha rett verktøy til jobben. Med en skrueautomat skrur man nøyaktig og superraskt. Skruene kommer på remser som mates inn. Maskinen sørger for at skruene stopper nøyaktig der de skal. Også en fordel at man rekker opp i taket uten å måtte stå på noe.

PS. Pilene og skriften på veggen er ikke ment som en anatomileksjon, men instrukser til rørleggeren. :)



You talking to me? For jeg hører nemlig ikke noe på grunn av hørselvernet...




Det begynner å ligne på et hus. :))




Her fra stua med nye vinduer. Vi valgte å kjøre listeløst i tak og rundt vinduer. Brukte mye tid på å finne ut hvordan vi skulle gjøre det. Mange meninger og løsninger rundt omkring. Mye ekstraarbeid, men vi er veldig fornøyd med resultatet! Må nesten lage et eget innlegg om dette senere.




Her er et snitt av platene vi har brukt på veggene. Disse heter Ladura Premium fra Siniat og er fiberarmerte gisplater. Som du ser er de armert med spon og glassfiber. Det gjør de mye mer slagfaste, fuktavvisende, brannsikre og lydisolerende enn vanlig gips, som jo allerede er bra på disse områdene. Det er derfor disse brukes i offentlige omgivelser som skoler og sykehus.

Trygve har drevet og skrudd og slått på disse og i vanlig gips for å sammenlikne. :) De holder det de lover. Vi har allerede hengt opp bilder etc. med spiker rett i veggen og det funker. Hadde vel ikke gjort det i vanlig gips.

De veier en god del mer. Det merket vi da vi bar de inn. Plutselig var det så tungt? Vi måtte google det. En vanlig gipsplate veier 8,7kg. Disse veier 12,6 kg så det er tydelig at de har større tetthet.




Utvendige hjørner må forsterkes før sparkling. Det blir ofte gjort med metallhjørner som skrus. Disse heter Hydrotrim papirhjørne og er geniale. De er av papp, men har en kjerne av plast. Disse er stive, men tilpasses lett med en kraftig saks. 

På baksiden er det et selvklebende belegg. Dette aktiveres ved å spraye det med vann. Så venter du et par minutter til det er klissete og presser på i hjørnet. Sparkelen sitter veldig godt på disse. Sparte oss for masse tid. Disse får man også fra BMC.




Lett å få skarpe, rette hjørner.




Første runde med sparkling. Vinduet er på vårt soverom. Herlighet så gøy det er å begynne å se rommene bli til!




Her er kjøkkenet. Alle plateskjøter er strimlet. 




"Fleecekompaniet" inspiserer jobben.




Alle innvendige hjørner må også forsterkes slik at de ikke sprekker opp. Siden vi ikke skulle ha lister i taket, måtte overgangen til veggene også strimles.




Må nevne ennå et produkt fra BMC vi ikke visste om: Gips Hjørnetape PVC. Denne er til forsterkning av innvendige hjørner. Vanligvis bruker man vanlige papirstrimler som brettes på midten. Disse er i tillegg forsterket med to striper PVC. Det gjør hjørnene veldig solide, og du bretter de lett til veldig rette og skarpe hjørner. Kommer på 30 meters ruller. Resultatet ble veldig bra!




Her fra stua. Først 3 runder med sparkel, en runde med grunning for å kunne se resultatet og så en runde til med sparkel for småfiksing. Så er det klart for maling. 




Nye innervegger ble isolert og kledd. Dette er Lisas lille rom.  Gjett hvor isolasjonen kommer fra? Jepp BMC.

Trygve trenger en dusj og jeg må sånn på do, så neste gang fortsetter vi med badet!

Overtagelse, planlegging, hverdag, riving, oppbygging, stilendring, modernisering og innflytting. Bli med på reisen! :)

Her kan du lese Huset ved stranden fra begynnelsen: Huset ved stranden 1.

2 kommentarer:

  1. Herlig innlegg, mye nyttig informasjon og spennende å se huset utvikle seg😀

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for fin tilbakemelding! Dette setter vi pris på!! :)

      Slett