26. oktober 2016

Huset ved stranden 10


Endelig klart for fliser!


Men hva skal man velge? Det er tross alt ikke bare å bytte fliser når man blir lei. På en annen side er det kjedelig å velge for sikkert. Det
er ikke noe gøy å legge tid og penger i noe som ender opp med sjarmen til et kommunalt basseng.

Jezus så mange timer vi brukte på research, inspirasjon og planlegging.

Trygve hadde sine fanesaker. Han ville ha løsninger som var lette å holde rene da det oftest er han som får jobben med å skure dusjen med heavy duty vaskemidler. Han hadde som vanlig funnet en del "kule" løsninger og dupeditter som bare måtte på plass (kommer tilbake til disse.) 

Jeg ønsket meg et klassisk, lyst og rustikt/sjarmerende bad. Og så har jeg lenge sett på en spesiell måte å flislegge veggene på som jeg nå presset på Trygve. ;)

Vi var begge enige om at vi ville ha en stor dusj, så stort badekar som mulig og dobbel servant. Selv om vi rev veggene og makset ut badet, så er det tross alt ikke mer enn 9 kvm vi har å rutte med.





Om vi lyktes kan dere vurdere selv. Vi er ihvertfall veldig fornøyde. Les hele serien så får dere mer detaljert info om valget av løsninger, materialer, og prosessen! Med tanke på utgangspunktet så kan det vel egentlig bare gå en vei?

Vi har altså gjort en stor researchjobb og tenkte dele med deg som skal gjennom det samme.

Valg av fliser.
Store, små? Mønstrete eller ensfarget? Naturstein eller keramikk? Matte eller blanke? Sklisikkerhet og slitasjestyrke? Det er mange ting å ta hensyn til. Noen ting er smak og behag, andre ting er viktig rent teknisk. Her er noen uttrykk det kan være greit å sjekke når man skal velge:

Store eller små?
Store fliser i et lite rom gir inntrykk av at rommet er større. Store fliser gir dessuten mindre meter med fuge, noe som gjør renholdet lettere. Men det er mest en smakssak.

Type fliser.
Tørrpresset, våtpresset, naturstein, glasert eller ikke. Vi nøyer oss med å si at ikke alle fliser er egnet til alle formål. Husk at naturstein ofte må impregneres avhengig av hvor det skal brukes. Fliser utendørs må være frostsikre.

Marokkanske fliser/sementfliser er trendy, men egner seg oftest ikke i våte soner. Disse brennes ikke, men tørkes ved at de presses med en hydraulisk presse. Disse er oftest uglasserte og vil trekke til seg fuktighet og urenheter over tid. Det er kanskje akseptabelt i en gang etc, men ikke i en dusj. Hvis man ønsker en vedlikeholdsfri overflate så bør man velge noe annet.

Keramiske fliser med glasert overflate er brent i ovn og er de hardeste og mest vedlikeholdsfrie flisene



Slitasjestyrke PEI 1-5

PEI 1: Ikke egnet på gulv.
PEI 2: Gulv med lett slitasje. Private baderom, men ikke gang og kjøkken etc.
PEI 3: Gulv med middels slitasje. Anbefales å ikke velge under dette nivået for gulv. Fortsatt ikke egnet til gulv der en går med sko.
PEI 4: Gulv med høy slitasje. Kan brukes i alle rom i private boliger og kontorer.
PEI 5: Gulv med meget høy slitasje. Typisk brukt i offentlige settinger som lobbyer, kjæpesentere, flyplasser etc.

Sklisikkerhet R9-R13:

Lavere R nummer betyr glattere overflate.

Glatte overflater er lettere å rengjøre, men blir selvfølgelig enda glattere når de blir våte. Her er det mange meninger. R9 er vanlig å bruke innendørs både på gulv og vegg. R13 er så grov at det oftest ikke kan vaskes med klut.

Man trenger ikke doktorgrad i flisologi, men det er smart å være litt bevisst på fagtermene og hva som funker, og ha et bevisst forhold til kvalitet og bruksområde. Etter å ha vært rundt og tittet i forskjellige forretninger er det frustrerende stor forskjell på kunnskap!

Vi endte opp med Flisekompaniet fordi vi fikk tillit til produktene og kunnskapen til personalet. Det å flislegge er en prosess med mange typer produkter fra primer, fliselim, fliser, fuger, verktøy etc. Da er det viktig at man får råd om de riktige produktene. Det fikk vi fra Flisekompaniet.

Puh! 

Trygve har gått i dybden på det tekniske. Jeg har sett på 1000 forskjelligefliser. Valgene er gjort, materialene er i hus og vi er klare! :)





Hva valgte vi?

Kommer snart det...

Overtagelse, planlegging, hverdag, riving, oppbygging, stilendringmodernisering og innflytting. Bli med på reisen! :)

Les Huset ved stranden 11 her
Les Huset ved stranden 9 her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar